Ook een of twee keer per week sporten is gezond'

Ook een of twee keer per week sporten is gezond'

 

Brits onderzoek wijst uit dat je niet elke dag hoeft te sporten om fit te blijven. Ook een of twee keer in de week bewegen is goed voor de gezondheid.

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen is het voor een goede gezondheid nodig vijf keer per week, een halfuur actief te zijn. Dit lukt in de praktijk niet iedereen: ongeveer de helft van de Nederlanders zegt aan de norm te voldoen.

Vergelijkbare gezondheidsresultaten

Britse gezondheidswetenschappers stellen dat zolang je maar sport, het eigenlijk niet uit maakt hoeveel je dat doet. Om tot deze conclusie te komen volgden de onderzoekers jarenlang een grote groep veertigplussers. Vervolgens vergeleken ze de sterftecijfers onder de intensieve sporters met die van matige bewegers en inactieven. Wat bleek? De matige bewegers en intensieve sporters boekten vergelijkbare gezondheidsresultaten.

Opzet van onderzoek

 

De uitkomst heeft volgens Stef Kremers, hoogleraar preventie van obesitas aan de Universiteit Maastricht, deels te maken met de opzet van het onderzoek. ‘Ze hebben niet gemeten hoeveel de deelnemers aan beweging deden, ze hebben het gevraagd. Vooral mensen die niet zo met dit onderwerp bezig zijn, overschatten hun activiteit. En dat geeft niet alleen een foutenmarge, de groepen vloeien ook in elkaar over.’ Hij voegt hieraan toe dat de grote onderzoeksgroep van 60.000 mensen de uitkomst wel iets robuuster maakt.

Bron: Trouw.nl